Sprogimas

Siūloma pavojingus kalinius iš atvirųjų kolonijų perkelti į pataisos namus

Kalėjimų departamentas praėjusią savaitę kreipėsi į Teisingumo ministeriją dėl teisės aktų tobulinimo ir siūlo atvirosiose kolonijose laikomus pavojingus kalinius perkelti atgal į pataisos namus.

„Mūsų siūlymų esmė, kad atvirosiose kolonijose bausmę atliekantys ir sistemingai vidaus tvarką pažeidinėjantys, pavojų kitų asmenų saugumui keliantys asmenys įkalinimo įstaigos vadovo sprendimu galėtų būti perkeliami tęsti bausmės atlikimą į pataisos namus“, – pranešime teigė įstaigos vadovas Virginijus Kulikauskas.

„Manome, kad tai motyvuotų nuteistuosius laikytis drausmės ir tvarkos atvirosiose kolonijose“, – sakė jis.

Kalėjimų departamentas taip pat  siūlo, kad atvirosiose kolonijose laisvės atėmimo bausmę atliktų ir pirmą kartą realia laisvės atėmimo bausme iki dviejų metų nuteisti asmenys, taip siekiant kuo mažesnės pataisos namų sąlygomis atliekamos bausmės daromos žalos.

Anot departamento, per pastarąjį pusmetį nuteistųjų skaičius atvirosiose kolonijose išaugo daugiau nei du kartus.

Anksčiau čia bausmę atlikdavo tik už neatsargius ir nesunkus nusikaltimus teisti asmenys bei tie, kuriems tokią pataisos įstaigos rūšį paskyrė teismas, atsižvelgęs į asmens asmenybę, nusikaltimo pobūdį ir pavojingumą.

Tačiau nuo pernai liepos bausmę atvirosiose kolonijose siunčiami atlikti ir tie, kuriems teismas paskyrė iki vienerių metų dydžio laisvės atėmimo bausmę, neatsižvelgiant į praeityje buvusius teistumus, elgesį ankstesnės bausmės atlikimo metu, priklausomybę nuo psichotropinių medžiagų.

Pasak departamento, tokie kaliniai kelia pavojų ne tik darbuotojams, bet ir kitiems nuteistiesiems ir visuomenei.

„Šiuo metu trūksta instrumentų nuteistųjų elgesiui atvirosiose kolonijose kontroliuoti ir jie nėra motyvuojami elgtis tinkamai, nepažeidinėti nustatytos tvarkos, stengtis mažinti nusikalstamo elgesio riziką, taip pat dėl kai kurių nuteistų asmenų demotyvuoto elgesio atvirosiose kolonijose, neužtikrinamas pareigūnų ir visuomenės saugumas,“ – sakė Kalėjimų departamento direktorius.

Pagal teisinį reglamentavimą, atvirosiose kolonijose atliekantys bausmę nuteistieji turi teisę palikti įstaigą, pavyzdžiui, vykti apsipirkti, mokytis, gydytis, ieškoti darbo, matytis su artimaisiais, naudotis telefono ryšiu.

Kalėjimų departamento duomenimis, nuo liepos iki gruodžio vidurio Pravieniškių atvirojoje kolonijoje fiksuota 118 pažeidimų dėl alkoholio vartojimo, nedalyvavimo patikrinimuose, grubaus elgesio su pareigūnais.

Iki liepos tokių pažeidimų buvo 39.

Iki liepos atviroji kolonija buvo tik prie Pravieniškių pataisos namų, bausmę atlikdavo apie 120 nuteistųjų, tačiau dabar skaičius padidėjo ir svyruoja nuo 250 iki 300.

Nuteistieji atvirosios kolonijos sąlygomis šiuo metu laikomi ne tik Pravieniškių, bet ir Alytaus bei Vilniaus pataisos namuose.

tm.lrv.lt nuotrauka

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode