Sprogimas

Svarbiausi pirmadienio įvykiai

BNS pateikia svarbiausių pirmadienio naujienų Lietuvoje ir užsienyje apžvalgą:

Viruso plitimas. Praėjusią parą šalyje patvirtinta dešimt naujų koronaviruso atvejų: penki – Kauno, keturi – Klaipėdos, vienas – Utenos apskrityse. Vienas atvejis yra įvežtinis iš Airijos, trys – iš Lenkijos. Taip pat keturi asmenys užsikrėtė kontakto su sergančiaisiais metu, tarp jų – sąlytį su bendrovės „Kauno autobusai“ darbuotoju turėjęs asmuo ir „Maximos“ parduotuvės Kaune darbuotoja. Dviejų atvejų užsikrėtimo aplinkybės nėra aiškios.

Tyrimai savivaldybėse. Šią savaitę dėl koronaviruso intensyviau bus tiriami Molėtų, Šalčininkų, Kėdainių, Ignalinos, Vilniaus, Prienų, Klaipėdos ir Kauno rajonų bei Vilniaus, Kauno ir Panevėžio miestų gyventojai – šiose savivaldybėse epidemiologinė situacija prastesnė nei kitose. 

Baudos už pažeidimus. Policija per savaitgalį dėl apsauginių kaukių nedėvėjimo baudas skyrė 11-kai žmonių, devyni iš jų kaukių nedėvėjo prekybos centruose, du – viešajame transporte, dar septyni asmenys nubausti dėl saviizoliacijos pažeidimų. Už kaukių nedėvėjimą šiuo metu skiriama pusė minimalios baudos – 250 eurų, susimokant per 15 dienų.

Įtarimai viceministrei. Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnyba (FNTT) pirmadienį pranešė, kad tyrime dėl greitųjų COVID-19 testų pirkimo įtarimai piktnaudžiavimu tarnybine padėtimi viršijus įgaliojimus pareikšti sveikatos apsaugos viceministrei Linai Jaruševičienei. FNTT teigimu, dėl to valstybė galėjo patirti didelę žalą. Tyrime iš viso įtariami šeši asmenys, tarp jų – ir bendrovės „Profarma“ atstovai.

Prezidento perspėjimas. Šalies vadovas Gitanas Nausėda perspėjo, kad Europoje blogėjant situacijai dėl koronaviruso į Europos Sąjungos darbotvarkę gali grįžti klausimas dėl sienų uždarymo, tačiau jis pabrėžė, kad tai turės būti kartu priimtas sprendimas.

Virusas kaimynystėje. Lenkijoje per savaitgalį patvirtinta daugiau nei 1,2 tūkst. atvejų ir 15 mirčių, o bendras atvejų skaičius išaugo iki 47 tūkst. 469, taip pat mirė 1732 žmonės. Rusijoje praėjusią parą patvirtinta 5,4 tūkst. naujų koronaviruso atvejų, mirė dar 79 žmonės, iš viso virusas šioje šalyje nustatytas 856 tūkst. 264 asmenims, mirė 14 tūkst. 207 žmonės. Baltarusijoje sekmadienį nustatyti 99 nauji atvejai, o bendras skaičius – 68 tūkst. 166, per visą infekcijos laikotarpį registruota 571 mirtis. Latvijoje praėjusią parą patvirtinti trys nauji atvejai, Estijoje – vienas. Bendras skaičius šiose šalyse siekia atitinkamai 1246 ir 2080 atvejų, Latvijoje nuo koronaviruso mirė 32 žmonės, Estijoje – 63.

„Sidabrinė kulka“. Nepaisant to, kad šalys skuba rasti efektyvią vakciną nuo koronaviruso, Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) įspėja, jog „sidabrinės kulkos“ – efektyvaus vaisto – gali taip niekada ir neatsirasti, cituodama vieną PSO vadovų pirmadienį pranešė Prancūzijos naujienų agentūra AFP. PSO ragina šalis ir toliau testuoti gyventojus, taip pat išlaikyti saugaus atstumo ir kaukių dėvėjimo reikalavimus. 

Diagnozė premjerui. Kosovo premjeras Avdullah Hoti (Avdula Hotis) vėlų sekmadienio vakarą pranešė, kad jam patvirtintas koronavirusas, jis turės dvi savaites saviizoliuotis. Kosovo Vyriausybės vadovas teigė simptomų nejaučiantis, išskyrus silpną kosulį. 1,8 mln. gyventojų turinčiame Kosove iki šiol patvirtinta beveik 9 tūkst. užsikrėtimo koronaviruso atvejų ir 249 mirtys.

Karantinas Filipinuose. Šalies medikams perspėjus, kad kova su koronavirusu pralaimima, nuo antradienio Filipinuose 27 mln. žmonių – ketvirtis visų gyventojų – ir vėl turės laikytis karantino – nebekursuos viešasis transportas, vietiniai skrydžiai, gyventojams liepta būti namuose, restoranai maistą tieks tik išsinešimui. Nauji apribojimai taikomi sostinei Manilai ir keturioms aplinkinėms provincijoms pagrindinėje Lusono saloje. Nuo birželio pradžios, kai didžiojoje šalies dalyje baigėsi pasaulio vienas ilgiausių karantinų, patvirtintų užsikrėtimo atvejų salyne padaugėjo penkeriopai – iki daugiau nei 100 tūkst. atvejų.

Genujos tiltas. Praėjus dvejiems metams nuo tragedijos Italijos mieste Genujoje, kai sugriuvus senam viadukui žuvo 43 žmonės, pirmadienį atidaromas naujas tiltas. Planuojama, kad naujuoju statiniu automobiliai galės važiuoti nuo antradienio ar trečiadienio.

Silpna Benedikto XVI sveikata. Vokietijos laikraštis „Passauer Neue Presse“ pirmadienį pranešė, kad po kelionės pas brolį birželį į Vokietiją buvęs popiežius Benediktas XVI sunkiai susirgo ir yra „labai silpnas“. Anot laikraščio, 93-ejų buvęs pontifikas serga veido rože – infekcine liga, kuriai būdingas veido bėrimas ir stiprus skausmas. Tai buvo pirmoji Josepho Ratzingerio (Jozefo Racingerio) kelionė iš Italijos nuo netikėto pasitraukimo iš Šventojo Tėvo posto 2013 metais. Benediktą XVI pakeitė dabartinis popiežius Pranciškus. 

Autorius Ramūnas Jakubauskas

Vilnius, rugpjūčio 3 d. (BNS).

BNS nuotrauka

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo draudžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode