Parama dėkojame




Sprogimas

Išleidžiamos Joninėms skirtos kolekcinės monetos

 

Lietuvos bankas ketvirtadienį į apyvartą išleidžia dvi kolekcines monetas, skirtas Joninėms (Rasos šventei), iš serijos „Tradicinės lietuvių šventės“.

Monetos yra to paties dizaino, tačiau skirtingų nominalų – 5 eurų spalvota sidabro moneta ir 1,5 euro moneta iš vario ir nikelio lydinio. Sidabro moneta išleidžiama 3 tūkst. vienetų, o pusantrokas – 30 tūkst. vienetų tiražu. 

Abiejų monetų reverse pavaizduoti Joninių šventės simboliai – besiskleidžiantis paparčio lapas, mėnuo, saulė ir žolynų vainikas, sujungti į vieną sūkurį, kurio centre yra stilizuotas paparčio žiedas, tarsi prasišviečiantis per rasos lašą. Sidabro monetoje jis yra spalvotas, o paparčio žiedo įspūdžiui sudaryti panaudota reljefo dengimo spalvomis technologija. Monetų reverse – iš vandens lašelių susiformuojantis Vytis.

Monetų dizainą sukūrė dailininkė Eglė Ratkutė. Ji 2015 metais yra pelniusi tarptautinį apdovanojimą už Baltijos kelio 25-mečiui skirtos monetos dizainą. 

Joninių (Rasos) šventei skirta moneta yra antroji iš serijos „Tradicinės lietuvių šventės“. Pirmoji buvo išleista 2017 metais, ji buvo skirta Kaziuko mugei.

Vilnius, gegužės 25 d. (BNS).

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo draudžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode