Sprogimas

49 proc. verslų Lietuvoje dar nėra susipažinę su naująja ES asmens duomenų apsaugos tvarka

 

Nors Europos Sąjungos bendrasis duomenų apsaugos reglamentas (BDAR) (angl. General Data Protection Regulation – GDPR) įsigalioja jau šią savaitę, beveik pusė šalyje veikiančių įmonių net nėra apie jį girdėjusios. Šiuo požiūriu Lietuvoje veikiančios įmonės yra vienos prasčiausiai su naujuoju reglamentu susipažinusių visoje Europoje. Tai paaiškėjo kreditų valdymo bendrovei „Intrum“ paskelbus savo kasmetinės Europos mokėjimų ataskaitos duomenis.

Daugiau apie BDAR nieko negirdėjusių verslų nei Lietuvoje iš Europos šalių veikia tik Graikijoje (69 proc.), Bosnijoje ir Hercogovinoje (67 proc.), Slovėnijoje (62 proc.) ir Norvegijoje (51 proc.). Visoje Europoje kiek daugiau nei ketvirtadalis (27 proc.) įmonių dar nėra susipažinusios su ES piliečių asmens duomenis tvarkantiems subjektams privalomu reglamentu. Apie naujuosius asmens duomenų apsaugos reikalavimus Europoje nežino kas aštunta didžioji – daugiau nei 250 darbuotojų turinti – kompanija.

„Tai, kad beveik pusė verslų Lietuvoje nežino apie naujas taisykles, rodo šalies įmones skiriant nepakankamą dėmesį asmens duomenų apsaugai. Tenka apgailestauti, nes duomenų valdymas saugiai ir pagal galiojančius reglamentus yra kiekvieno verslo atsakomybė. Kasdien dirbdama su 700 klientų Baltijos šalyse ir tvarkydama jų duomenis „Intrum“ visuomet taikė aukštus duomenų apsaugos standartus ir toliau darys tai ateityje“, – sako „Intrum“ vadovė Baltijos šalyse Ilva Valeika.

Tuo metu kaimyninėse Latvijoje ir Estijoje nuo gegužės 25 dienos įsigaliosiančio reglamento nuostatų taikymui įmonės yra pasiruošusios žymiai geriau. Tik apie penktadalis bendrovių šiose šalyse apie BDAR nėra nieko girdėjusios.

Geriausiai apie BDAR yra informuotos Danijos, Švedijos, Čekijos, Portugalijos ir Austrijos įmonės.  Nieko apie naująjį reglamentą nežinančių įmonių dalis šiose šalyse svyruoja nuo 2 proc. iki 12 proc.

Lietuvos bendrovės yra ne tik nepakankamai susipažinusios su naujosioms asmens duomenų tvarkymo taisyklėmis, bet ir vertina jas pakankamai skeptiškai. Dešimtadalis šalies įmonių įžvelgia neigiamą jų poveikį verslui, o 15 proc. – nesiima reglamento vertinti nei teigiamai, nei neigiamai. Likusi dalis įmonių apie BDAR arba visai nežino, arba nenutuokia apie šio reglamento poveikį. Vos 5 proc. Lietuvos įmonių įžvelgia teigiamą BDAR poveikį verslui.

Pačių įmonių vertinimu, prisitaikymas prie BDAR reikalavimų vidutiniškai atsieis 8 tūkst. eurų, o didžiosioms kompanijoms – 65 tūkst. eurų.

BDAR yra svarbiausias asmens duomenų apsaugos projektas ES per pastaruosius du dešimtmečius.  Juo siekiama suvienodinti asmens duomenų apsaugos nuostatas skirtingose Europos šalyse ir geriau apsaugoti ES piliečių asmens duomenis.

Bendrovės „Intrum“ Europos mokėjimų ataskaita parengta 29 Europos valstybėse apklausus beveik 10 tūkst. įmonių atstovų, užimančių finansų vadovo ar panašaus pobūdžio pareigas. Kiekvienais metais atliekama apklausa siekiama išsiaiškinti Europos verslų finansinę sveikatą ir mokestinio elgesio tendencijas. Visa 2018 metų Europos mokėjimų ataskaita bus paskelbta gegužės 28 dieną.

Bendrovė  „Intrum“ yra pirmaujanti kreditų valdymo paslaugų įmonė Europoje. Ji veikia 24 šalyse.    Bendrovėje dirba per 8 tūkst. finansų ir verslo valdymo specialistų, kurie aptarnauja 80 tūkst. įmonių visoje Europoje. „Intrum“ pro forma pajamos praėjusiais metais siekė 1,19 mlrd. eurų. Pagrindinė „Intrum“ būstinė yra įsikūrusi Stokholme. Bendrovės akcijos listinguojamos „Nasdaq“ Stokholmo vertybinių popierių biržoje.

Justina Aleksaitė

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode