Parama dėkojame




Sprogimas

Lietuvoje – Kinijos ir Europos šalių forumas „16+1“

 

Lietuvoje penktadienį vyksta Kinijos bei Vidurio ir Rytų Europos šalių žemės ūkio ministrų forumas „16+1". Tai bus pirmasis šio forumo susitikimas Lietuvoje. 

Jame dalyvaus pirmą kartą į Lietuvą atvykstantis Kinijos žemės ūkio ministras Hanas Changfu (Čangfu) bei verslo delegacija.

Žemės ūkio ministras Giedrius Surplys BNS yra sakęs, jog „16+1“ – unikali galimybė Lietuvos ūkininkams, perdirbėjams ir maisto produktų gamintojams prisistatyti Kinijai, tai gali duoti postūmį produkcijos eksportui.

Vakarų Europoje nuogąstaujama, kad „16+1“ bendradarbiavimo formatas skirtas skaldyti Europos Sąjungos (ES) nares dėl investicijų iš Kinijos. Panašios pozicijos neviešai laikosi ir kai kurie Lietuvos diplomatai. Tačiau kiti Lietuvos pareigūnai gina šio formato vertę valstybei, nes, jų nuomone, tai yra papildomas įrankis Lietuvai bendrauti su Kinija tiesiogiai. 

G. Surplio nuomone, „16+1“ yra naudingas formatas Lietuvai ir nekenkia jos santykiams su Europos Sąjunga.

Kinija prieš daugiau nei penkerius metus sukūrė 16-os Centrinės ir Vidurio Europos regiono šalių bei Kinijos bendradarbiavimo formatą. Tarp jų yra ir Lietuva bei dar 10 ES narių. 

Kinija ir šešiolika Europos valstybių kasmet organizuoja aukšto lygio susitikimus. Paskutinis jų vyko pernai Vengrijos sostinėje Budapešte, o 2016 metais – Rygoje. Tuo pačiu metu vyksta ir teminiai ministrų susitikimai Europoje bei Kinijoje.

Autorius: Pranciškus Vaišvila

Vilnius, gegužės 25 d. (BNS).

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo draudžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode