Parama dėkojame




Sprogimas

Vilniaus moksleiviai tiesiogiai bendravo su astronautu kosmose

Vilniaus Jono Basanavičiaus gimnazijos ir progimnazijos moksleiviai trečiadienį tiesiogiai kalbėjosi su Tarptautinės kosminės stoties (TKS) astronautu.

Mokiniai, padedami Vilniaus universiteto radijo klubo ir Lietuvos radijo mėgėjų draugijos, turėjo galimybę užduoti klausimus amerikiečiui astronautui Josephui Michaeliui Acabai (Džozefui Michaeliui Akabai).

Kaip BNS sakė Lietuvos radijo mėgėjų draugijos prezidentas Simonas Kareiva, šis pokalbis – pirmas toks atvejis, kada Lietuvos mokyklos kartu su radijo mėgėjais užmezga tiesioginį gyvą ryšį su astronautu, tuo metu skrendančiu orbita virš Lietuvos.

„Tas ryšys įvyko gyvai, kontaktas galėjo trukti ne ilgiau kaip dešimt minučių, nes tokia trumpa orbita, truko apie 7 minutes, nes mes labai greitai „susisukome“ ir dar spėjome paploti padėkodami astronautui. Mūsų žiniomis, tai yra pirmas atvejis, kai Lietuvoje būtent specialiai tam pasiruošta iš mokyklos susitarus iš anksto, kad įvyks pokalbis su astronautu“, – sakė S. Kareiva.

Jis teigė, kad pavieniai radijo mėgėjai ryšį su kosmine stotimi galėjo užmegzti ir anksčiau, tačiau tai pirmas toks edukacinis projektas.

Ryšį su TKS minėtos dvi Vilniaus mokyklos sumanė užmegzti Lietuvos valstybės atkūrimo šimtmečio proga. Projektu siekiama skleisti Lietuvos vardą bei populiarinti tiksliuosius mokslus, supažindinti mokinius su mokslo pasaulio naujovėmis ir išradimais.

„Vaikų indėlis buvo tikrai nemažas, jie netgi sukonstravo tam tikras antenas, kurios buvo naudojamos kaip pagalbinė priemonė, vaikai mokėsi radijo ryšių technologijos, sąvokų, jungė laidus, litavo, kūrė, filmavo, darė kitas veiklas“, – pasakojo S. Kareiva.

Anot jo, bendradarbiavimas su moksleiviais turėtų tęstis ir toliau.

„Ieškosime kitų būdų susisiekti su kosmosu, galbūt pabandysime užmegzti teletiltą, tai yra gyvą vaizdo konferenciją, kad astronautas galėtų ne tik žodžiu papasakoti, kas vyksta, bet ir parodyti, kaip nesvarumo būklėje vyksta vienas ar kitas įdomus dalykas“, – pasakojo Lietuvos radijo mėgėjų draugijos prezidentas.

Per maždaug septynių minučių pokalbį astronautas atsakė į 20 moksleivių klausimų apie Tarptautinę kosminę stotį ir astronautų bendravimą, lietuviškus lazerius, kosmines šiukšles, maistą, kurio pasiilgsta ir kitomis temomis.

Autorė: Donata Majauskienė

Vilnius, vasario 14 d. (BNS).

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo draudžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode