Parama dėkojame




Aptarė veiklą ir išsirinko tarybą

Šeštadienio popietę į bendruomenės namus, kur vyko ataskaitinis-rinkiminis susirinkimas, susirinko Pakalupio bendruomenė, jungianti kelis aplinkinius kaimus. Išklausyta pirmininko bei revizoriaus ataskaitos, aptarti įvairūs klausimai. Dėl kai kurių karštai diskutuota.

Kalbėjo apie projektus

      Išrinkus susirinkimo pirmininką, sekretorių ir balsavimo komisiją, vedantis susirinkimą Gediminas Grygolaitis pakvietė kalbėti viešnią – Šiaurės vakarų Lietuvos vietos veiklos grupės vadovę Loretą Rubežienę, kuri pirmiausia pasveikino visus susirinkusiuosius ir pasidžiaugė, kad Viekšnių seniūnija aktyviai dalyvauja projektinėje veikloje. Pasak L. Rubežienės, naujajam 2015–2020 m. projektiniam laikotarpiui seniūnija parengė išsamią ataskaitą, išsiaiškino savo problemas bei stiprybes ir numatė teikti projektus, tačiau, pasikeitus finansavimo iš Europos lėšų strategijai, projektai nelabai bus finansuojami: „Dabar 75 proc. lėšų skiriama verslo projektams ir tik 25 proc. – kaimo atnaujinimui, bet ir tai tik tam tikroms veikloms, daugiausia įvairių paslaugų teikimui: „Taigi galvokite, kokias paslaugas galėtumėte teikti ir taip gauti finansavimą.“

      G. Grygolaitis po viešnios kalbos išsakė mintį, kad svarbu rasti gerą idėją ir rengti projektą, todėl yra apie ką pagalvoti, ir pakvietė pasisakyti seniūnaičius.

      Pasak Fermos kaimo seniūnaičio Sigito Bačiulio, gal geriau tegu žmonės kalba, o taip svarbiausia, kad turi patalpas, o šiandien sveikino 60 metų vestuvių jubiliejų švenčiančius bendruomenės narius. Pakalupio seniūnaitis Ignas Vidmantas kalbėti nepanoro.

Pateikė ataskaitą

      Pirmininkas Aldonis Eselinas apžvelgė praėjusių metų tarybos veiklą. Pasak A. Eselino, vyko posėdžiai dėl seniūnaičių rinkimų, kuriuose buvo siūlomi kandidatai, tačiau susrinkimas jų nepalaikė, todėl užleido norinčiam seniūnaičiu būti I. Vidmantui. Taip pat ne kartą kalbėta ir teikta informacija dėl gautų patalpų bendruomenei. „Dalyvavome Viekšnių kultūros centro organizuotuose renginiuose, patys surengėme Atvelykio šventę. Nors dalyvių buvo negausiai, bet šventė vyko įdomiai. Taip pat organizavome seniūnijos bendruomenių šventę – „Krikštynas“, rudens šventę, įžiebėme kalėdines eglutes Fermos ir Pakalupio kaimuose, – sakė bendruomenės pirmininkas. – Teikėme paraišką Žemės ūkio ministerijai, bet finansavimo negavome. Siūlė teikti projektą dėl alternatyvių energijos šaltinių, bet atsisakėme, nes pasirodė per sudėtinga. Įregistravome naujus įstatus, perregistruotas buveinės adresas, atlikta daug kitokų darbų. Už tai dėkoju visiems tarybos nariams ir bendruomenės nariams už konstreuktyvią kritiką.“

      Pasak A. Eselino, iškilo šiokių tokių nesutarimų su Pakalupio seniūnaičiu: „Birželį Pakalupio seniūnaitis pasiūlė prisidėti geranoriškai, bat pasirodė, kad to nebuvo. Rugsėjį. I. Vidmantas kreipėsi dėl skverelio sutvarkymo, tačiau ta teritorija neprivatizuojama, neįteisinta, todėl negalėjome perduoti, kas mums nepriklauso. Viekšnių seniūnijos seniūnas surengė seniūno, seniūnaičio ir bendruomenės tarybos susitikimą, kur seniūnaitis prašė informaciją siųsti paštu, registruotu laišku.“ Susirinkimo dalyviai tam nepritarė, jų nuomone, seniūnaičiai yra gyventojų atstovai, kurie taip pat turėtų perduoti informaciją, o iš tikrųjų informacijos jiems pakanka.

      Bendruomenės pirmininko ataskaita patvirtinta vienbalsiai. Taip pat patvirtinta ir finansinė ataskaita.

Išrinko atstovus ir tarybą

      Po ataskaitų patvirtinimo buvo renkami bendruomenės atstovai bendruomenės taryboje. Susirinkimo vedėjas pasiūlė, kad seniūnaičiai ir būtų atstovai, tačiau I. Vidmantas pareiškė, kad neteisingai pateikta atstovo samprata. Jo nuomone, Rekečių ir Pakalupio yra trys grupės, nuo kurių galėtų dalyvauti atstovai. Atstovų gali būti ir daugiau. Jie gali būti renkami bendruomenės susirinkime.

      A. Eselinas pasiūlė padaryti pradžią: „Seniūnaičiai yra dalies žmonių atstovai. Tai tik pradžia. Atstovus turi siūlyti gyventojai.“ Buvo nutarta balsuoti atskirai už kiekvieną seniūnaitį. S. Bačiulis išrinktas vienbalsiai, o I. Vidmantas atsisakė, tikindamas, kad jis atstovauja rinkėjams. Kilus ginčui, Pakalupio atstovu pasiūlytas ir išrinktas Viktoras Sidabras.

      Vėliau vyko naujosios bendruomenės tarybos rinkimai. Iki tol joje buvo 7 nariai, susirinkimo dalyviai siūlė palikti tą patį skaičių, tik kad kaimams atstovautų panašus narių skaičius. Į tarybą išrinkti: Janina Sidabrienė, Dalia Grygolaitienė, A. Eselinas, Svetlana Banienė, Jevgenija Jasinavičienė, Jurgita Narbutienė, Rima Stončiuvienė. Bendruomenės pirmininku vėl išrinktas A. Eselinas.

Ugnė MILAŠAUSKIENĖ           

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode