Parama dėkojame




Mažeikiai – turizmo provincija. Ar tai išgydoma?

Artėja dar vienas vasaros turizmo sezonas. Vieni jau užsisakinėja bilietus ir renkasi maršrutus į įvairius egzotiškus kraštus, kiti ieško galimybių papramogauti kaimo turizmo sektoriuje, o dar treti galvoja apie tai, kaip vasaros atostogas paįvairinti vietoje.

Lyginant su kitais Lietuvos miestais ir net mūsų artimiausiais kaimynais – Telšiais ir Plunge, Mažeikiai neturi išskirtinumo ir kaip turizmo traukos centras neatrodo patraukliai, todėl mūsų miesto prieigose ir lankytinose vietose nematyti turistinių delegacijų iš Lietuvos, Latvijos ar tolimesnio užsienio. Ne ką dažniau po savą kraštą keliauja ir vietinė moksleivija bei bendruomenės.

 

Bet kokios drąsesnės turizmo plėtros ir su tuo susijusios infrastruktūros vystymo idėjos mūsų rajonui svetimos. Tiesa, 2011 m. buvo parengta „Mažeikių rajono vandens trasų, dviračių, automobilių ir aviacinio turizmo galimybių studija“, bet brangoka teorija be aiškios vizijos ar idėjų ir yra tik prielaidos arba numanomos galimybės.

Pasaulyje turizmas jau senokai pripažintas pelninga smulkaus bei vidutinio verslo rūšimi, o Lietuvos valstybė, prieš 25 metus atkūrusi nepriklausomybę, pamažu taip pat įgyvendina siekį tapti didelių kultūrinių galimybių ir turizmo šalimi.

Norint, kad Mažeikiai galėtų turizmo srityje pasiekti proveržį ir bent kažkiek konkuruoti ateityje, jau šiandien būtina, kad ši veikla taptų prioritetiniu uždaviniu.

Jolanta Gintalienė, Mažeikių turizmo ir verslo informacijos centro direktorė, prieš metus pakeitė ilgametį jos vadovą Pulgį Lumpicką. Kas pasikeitė įstaigoje ir konkrečiai turizmo sektoriuje per šį neilgą laikotarpį, kokie planai ir kokie nauji sumanymai bei projektai įgyvendinami šiandien?

      Į šiuos klausimus direktorė atsakė: „Įstaigos pavadinimas tiksliai apibūdina mūsų centro veiklos kryptis – informacijos teikimas  turizmo ir verslo klausimais. Centre, be manęs, dar darbuojasi verslo konsultantė Vilija Zaikauskienė bei turizmo vadybininkė Indrė Gyrienė. Kadangi už lango pavasaris ir saulė jau perkopusi lygiadienio tašką, dienos darosi ilgesnės, ragindamos žmones planuoti vasaros atostogas, taigi, ir turizmo centruose  prasideda „karštesnės“ dienos. Nors Mažeikių kraštas ir nutolęs nuo populiarių Lietuvos turistinių objektų, tačiau turistai mus jau pradeda „atrasti“ ir apžiūrėti visus lankytinus objektus bei vietas dviejų dienų tikrai neužtenka. Centras padeda kelionių organizatoriams parengti įdomiausius maršrutus bei pravesti ekskursijas. Šiandien daugelis lietuvių jau yra apkeliavę ir pamatę daug pasaulio vietų, todėl atranda naują poreikį – detaliau pažinti savąjį kraštą ir Lietuvą. Informacijos poreikis apie regionų lankytinas vietas nuolat auga ir jos pateikti reikia vis daugiau ir daugiau. Dėl to centras  ėmėsi iniciatyvos sudaryti  oficialų Mažeikių rajono lankytinų vietų sąrašą, kuris apjungė kultūros, istorijos bei gamtos paveldo objektus, iš viso – 233 lankytinos vietos! Toks sąrašas reikalingas rengiant įvairius turistinius žemėlapius, teikiant informaciją Lietuvos turizmo departamentui apie lankytinas vietas, ruošiant programėles išmaniesiems telefonams, turistinei navigacijai. Per metus mus aplanko ir įvairios informacijos teiraujasi apie 400 interesantų. Žinoma, tai labai mažas skaičius, bet svarbiausia, kad mes žinome kryptį ir užtikrintai judame į priekį. Ieškodami aktyvių partnerių bei organizuodami įvairius renginius, gražiai bendradarbiaujame su Mažeikių muziejumi, Renavo dvaro sodyba, Mažeikių savivaldybės Kultūros ir sporto skyriumi, Mažeikių verslininkų asociacija, Visuomenės sveikatos biuru, Mažeikių turistų klubu bei kaimo bendruomenėmis. Patys rašome projektus ir dalyvaujame kaip partneriai. 2014 metais įgyvendinome gana įdomų projektą „Mažeikių miesto tapatumo ženklai“ . Šiuo projektu buvo siekiama suburti Mažeikių miesto menininkus bei Vilniaus dailės akademijos Telšių fakulteto bendruomenę, kurie pateiktų idėjas, galinčias pagyvinti miesto viešąsias erdves ir taip prisidėti kuriant miesto tapatumą.

Žinoma, pagrindinė centro veiklos kryptis yra skatinti atvykstamąjį turizmą, todėl ruošiame informacinę medžiagą turistiniams leidiniams, populiarinantiems Mažeikių krašto lankytinus objektus, sudarinėjame turistinius maršrutus ekskursijoms ne tik po Mažeikius, bet ir kitus Lietuvos regionus. 2014 metų rudenį startavo nauja Mažeikių turizmo ir verslo informacijos centro internetinė svetainėwww.mazeikiutvic.lt, joje nuolatos talpinama visa būtina informacinė medžiaga turistams, atvyksiantiems į mūsų kraštą.

Siekdami populiarinti savo veiklą ir pristatyti Mažeikių rajoną už jo ribų, stengsimės kasmet dalyvauti tarptautinėje turizmo ir aktyvaus laisvalaikio parodoje ,,Adventur“. Šių metų parodoje pristatėme naujieną – Urvikių  kultūros centro edukacinę-pažintinę programą „Duonos kelias“, kur dalyviai galėjo sužinoti šio krašto duonos kepimo paslaptis, kartu su Kultūros centro ansambliu pašokti ir padainuoti. Tikimės, kad prasidėjus naujam turistiniam sezonui, vis daugiau žmonių aplankys restauruotus Mažeikių rajono dvarus, renovuotą Mažeikių muziejų, ilsėsis kaimo turizmo sodybose, dalyvaus tradiciniuose renginiuose.

Mažeikių turizmo ir verslo informacijos centre galima gauti informacijos ne tik apie Mažeikių rajoną, bet ir apie kitus Lietuvos kraštus, todėl planuojantiems aplankyti dar neatrastas Lietuvos vietas rekomenduojame apsilankyti, o turizmo vadybininkė Indrė maloniai pasidalins su Jumis informacija apie gražiausius Lietuvos kampelius ir įdomiausius vasaros renginius. Nuoširdžiai kviečiame apsilankyti mūsų centre, dalyvauti konferencijose bei diskusijose, susitikimuose su rašytojais ir įdomiais žmonėmis, pasigrožėti nuolat atnaujinamomis Mažeikių menininkų bei kitokiomis teminėmis parodomis.“

Mėgstantiems staigmenas išduosiu paslaptį, kad toliau galvojama tęsti projektą „Miesto tapatumo ženklai“. Kartu su Turistų klubu tikimasi įgyvendinti nuotykių pilną ir labai netikėtą sumanymą, kuriame žada dalyvauti žinoma Mažeikių rašytoja ir scenarijų autorė. Šios kelionės įspūdžių pagrindu gali gimti grožinė knygelė (su kelionės maršrutu), pasakojanti apie vienos mažos mergaitės, o gal panelės, nuostabius atradimus keliaujant po gimtąjį kraštą. Dar girdėjau, kad turizmo parodos „Adventur“ metu J. Gintalienė buvo nemaloniai nustebinta, kai prie Telšių miesto ekspozicijos nuolatos būriavosi eilė, o mažeikiškių ekspozicija buvo tiesiog „nematoma“. Moteris ėmėsi aktyvių veiksmų ir aiškinamojo darbo. Pokalbis su vienos Vilniaus firmos vadovu, ruošiančiu gidus, baigėsi panašiai taip: „Jeigu bent pusė to, ką papasakojote apie Mažeikius, yra tiesa, tai tikrai pas jus atvažiuosime.“

Teko girdėti, kad pirmoji gidų delegacija jau balandžio mėnesį lankysis Mažeikiuose. Tikėkimės, kad metai po metų Mažeikiai bus vis labiau pastebimi ir lankomi. Nebūtinai taip, kaip Druskininkai, Birštonas ar Telšiai, bet pirmiausiai lankytinas vietas turi pamatyti ir pamilti savi žmonės, o tik tada savo išsaugotą paveldą mokėsime tinkamai pateikti svečiams.

Rajonas pamažu keičia savo veidą, gal tai žada netolimą turizmo proveržį...

Vytas ALEKNAVIČIUS

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode