Sprogimas

Vasario 16-oji sutelkė lietuvius visame pasaulyje

Lietuvos Respublikos Prezidentė Dalia Grybauskaitė susitiko su bendruomenėmis išradingiausiai paminėjusiomis Vasario 16-ąją ir įteikė trispalves.

Už idėjos originalumą, gebėjimą sutelkti žmones, istorinės atminties išsaugojimą, tradicijų ir meilės Lietuvai puoselėjimą Prezidentė apdovanojo 20 pilietinių iniciatyvų, surengtų akcijos „Vasario 16-ąją švęsk išradingai“ metu.

„Vasario 16-oji – mūsų vienybės ir laisvės švente. Šiais metais plačiai pasklidusios pilietinės iniciatyvos sutelkė Lietuvos piliečius visame pasaulyje. Jos rodo, kad Lietuva yra globali, mes didžiuojamės savo Tėvyne ir branginame Nepriklausomybę. Dėkoju visiems nuoširdžiai ir išradingai paminėjusiems valstybės gimtadienį“, – sakė Prezidentė.

Prezidentės inicijuota akcija „Vasario 16-ąją švęsk išradingai“ jau trečią kartą kvietė originaliai ir prasmingai paminėti Valstybės atkūrimo dieną. Akcijos metu vyko daugiau nei 250 renginių Lietuvoje ir užsienyje – Airijoje, Australijoje, JAV, Norvegijoje ir Ispanijoje. Žmonės valstybės gimtadienį minėjo formuodami originalias trispalves, su dainomis ir liaudies šokiais, rengdami šventinius koncertus, bėgimus ir eisenas. Šalies mokyklose ir darželiuose vyko protmūšiai, kūrybinės dirbtuvės ir istorijos pamokos.

Vilniaus VšĮ Jolitos darželio rengto projekto „Mes mylim Lietuvą“ dalyviams Prezidentė įteikė trispalvę už išradingumą ir gebėjimą paskatinti pačius mažiausius Lietuvos piliečius mylėti savo Tėvynę. Vilniuje gyvenantys darželinukai sukūrė 500 trispalvių širdelių, dovanojo jas praeiviams ir prie Prezidentūros gyvai atliko šalies himną.

Tarp išradingiausių šių metų iniciatyvų – Varėnos rajono Marcinkonių pagrindinės mokyklos bendruomenės surengta pilietinė akcija „Lietuvi, nebūk besmegenis“, kurios metu buvo nulipdyti 97 sniego seniai.

Vilniaus Gabijos gimnazijos moksleiviai pelnė apdovanojimą už akciją, kuri kvietė gyventojus dalintis fotografijomis specialioje „Facebooko“ paskyroje „Pamatyk trispalvę savo kasdienybėje“.

Vilniaus r. Sudervės Mariano Zdziechovskio pagrindinės mokyklos, kurioje dėstoma lenkų kalba, bendruomenė apdovanota už originalius ir nuoširdžius palinkėjimus Lietuvai.

Vilniuje gyvenantis Alfredas Raščius nudažė savo namą trispalvės spalvomis. Nuo šiol jo namą papuoš ir Prezidentės padovanota trispalvė.

Šiaulių universiteto biblioteka pristatė unikalų centų kambarį ir įamžino Lietuvos nacionalinę valiutą. Centus šiai akcijai žmonės siuntė iš visos Lietuvos. Monetas kambaryje klijavo darželinukai, studentai, bibliotekos darbuotojai, krašto apsaugos savanoriai, mokiniai ir senjorai. Iš monetų buvo sukurtas kambarys, taip pat pagamintas didžiulis Lietuvos žemėlapis.

Šiais metais bendruomenės daug dėmesio skyrė Lietuvos kariuomenei. Kauno technikos kolegijoje vyko renginys „Ar noriu/galiu būti pilietiškas?“, kuriame studentai susipažino su Lietuvos kariuomene. Radviliškio Oro gynybos bataliono kariai ir darbuotojai surengė parodą, pristatančią Radviliškio kareivinių ir Lietuvos kariuomenės istoriją. Mažeikių r. Tirkšlių pradinė mokykla organizavo Jaunųjų šaulių nakties stovyklą „Su Lietuva širdy“.

Kūrybiški vaikų darbai, skirti Lietuvai, papuošė ne vieną Vasario 16-osios šventę. Kelmės „Kražantės“ progimnazija surengė akciją „Čia – mūsų namai“, kurios metu vaikai sukūrė 450 namų maketų ir papuošė juos trispalvėmis. Kėdainių „Aušros“ sveikatinimo ir sporto pagrindinės mokyklos bendruomenė sukūrė 150 metrų ilgio piešinį „Graži graži, Tėvynė mano“. Klaipėdos Vitės pagrindinės mokyklos mokiniai iš popierinių vėjo malūnėlių pagamino didžiausią trispalvę mokyklos istorijoje.

Kupiškio kultūros centras organizavo akciją „Skambanti Tėvynės giesmė“. Vasario 16-ąją miesto aikštė pasipuošė spalvingais inkilais, simboliškai kviečiančiais ne tik paukščius sugrįžti tėviškėn, bet ir savo širdyse puoselėti meilę Tėvynei.

Pasvalio rajone esantis Valakėlių kaimas pakvietė visus į tradicinių šokių naktį „Šokame Nepriklausomybę“. Iki pat aušros vykusiame renginyje dalyvavo gausus būrys muzikantų ir šokėjų iš visos Lietuvos ir Latvijos.

Panevėžio Juozo Balčikonio gimnazija jau devynioliktą kartą surengė Dainų festivalį, kuriame dalyvavo 16 kolektyvų iš šio krašto ir svečiai iš Latvijos.

Rokiškio kaimiškosios seniūnijos Bajorų kaimo bendruomenė išradingai minėjo Vasario 16-ąją, surengdama liaudies teatro spektaklį ir originalią bendruomenės šventę.

Valstybės gimtadienį aktyviai ir išradingai minėjo šalies gimnazijos ir mokyklos. Vilkijos žemės ūkio mokykla organizavo pilietinę akciją „Vienybės vėliavos kelias“, per kurią buvo išskleista 200 metrų ilgio Lietuvos trispalvė, vėliau apjuosusi visą Vilkijos Šv. Jurgio bažnyčią.Vilniaus Martyno Mažvydo progimnazijos bendruomenė sukūrė išskirtinę vėliavą ir rankomis išsiuvinėjo Vyčio ženklą.

Aktyviai Vasario 16-ąją minėjo ir lietuvių bendruomenės užsienyje, skleisdamos žinią apie savo šalį. Katalonų ir lietuvių asociacija Barselonos centre surengė šventę ir mokė praeivius daryti lietuviškus šiaudinius sodus.

Visuomeninė organizacija „Sugrįžus“, vienijanti į Lietuvą sugrįžusius lietuvius, surengė iniciatyvą  „Pasaulis Lietuvoje – mes sugrįžome į Lietuvą“ ir Vasario 16-ąją kartu su šeimomis ir draugais pasitiko prie Gedimino pilies bokšto Vilniuje, pasipuošę trispalvėmis.

Prezidentė padėkojo visoms prie akcijos prisijungusioms bendruomenėms ir piliečiams ir palinkėjo taip pat išradingai ir vieningai ruoštis valstybės 100-mečio jubiliejui.

Prezidentės spaudos tarnyba

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode